جنبه های روانشناختی و اجتماعی پیشگیری از بیماریها
بهناز شاهمرادی؛ محسن گل محمدیان؛ محسن حجت خواه
چکیده
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر ، فهم تجربه ی زیسته ی پرستاران بخش کرونا و تعیین راهبرد هایی است که آنها هنگام مواجهه با فرسودگی شغلی استفاده می نمایند. جامعه ی این پژوهش شامل پرستاران بخش کرونای بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه می باشد.
روش: پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدار شناختی توصیفی و در نیمه ی اول سال 1401 انجام شد. نمونه ...
بیشتر
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر ، فهم تجربه ی زیسته ی پرستاران بخش کرونا و تعیین راهبرد هایی است که آنها هنگام مواجهه با فرسودگی شغلی استفاده می نمایند. جامعه ی این پژوهش شامل پرستاران بخش کرونای بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه می باشد.
روش: پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدار شناختی توصیفی و در نیمه ی اول سال 1401 انجام شد. نمونه پژوهش به روش نمونه گیری غیر تصادفی( نمونه گیری هدفمند) و پس از شناسایی پرستاران دچار فرسودگی شغلی متوسط به بالا در نهایت با توجه به اشباع نظر ها10 نفر انتخاب شد.ابتدا از طریق مصاحبه ی نیمه ساختار یافته، داده ها پیرامون تجربیات پرستاران از فرسودگی شغلی و راهبرد های مقابله با آن جمع آوری شد و پس از ضبط هر مصاحبه به داده های متنی تبدیل شد. این داده ها با روش تحلیل محتوای هفت مرحله ای کلایزی مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در مرحله ی کد گذاری باز 46 کد استخراج شد که در مرحله ی کد گذاری محوری به 15 کد تقلیل یافتند در نهایت 4 مضمون اصلی شامل راهبرد های مبتنی بر خانواده شامل مضامین فرعی حمایت عاطفی خانواده، حمایت عاطفی دوستان و گروه های اجتماعی و پذیرش کمک از سوی خانواده، راهبرد های مبتنی بر فرد شامل ایجاد نگرش مثبت،تعادل کار-زندگی شخصی، ورزش و تفریحات سالم، تغییر رشته و بخش، توانمندسازی و تجارب مشارکتی و مراجعه به روانشناس و روانپزشک، راهبرد های مبتنی بر معنویت شامل ایمان و باور قلبی و ارزش های حاکم بر حرفه و راهبرد های مبتنی بر سازمان شامل حمایت ابزاری، کاهش تراکم کاری،تدارک خدمات مشاوره ای پیشگیرانه و درمانی، توجه به امکانات رفاهی و تشویق کارکنان شناسایی شد.
نتیجهگیری: استراتژی های پرستاران در هنگام مواجهه با فرسودگی شغلی متفاوت است. حمایت عاطفی از سوی خانواده نزدیکان نفش مهمی در کنترل مولفه های فرسودگی شغلی ایفا می کند و منبع حمایتی قوی در شرایط بحرانی هستند. راهبرد های فردی پرستاران به میزان زیادی در کنترل عوامل استرس زای ناشی از فرسودگی شغلی موثر است. راهبرد های مبتنی بر معنویت با هدفمند نمودن اقدامات پرستاری می تواند تحمل مشکلات را برای پرستاران آسان تر نموده و راهبرد های مبتنی بر سازمان نیز با انگیزه بخشی به پرستاران درکاهش فرسودگی شغلی موثر است. راهبرد های مقابله ای شناسایی شده به عنوان راهبرد هایی کارآمد می توانند در فرایند سازگاری پرستاران با پیامد های فرسودگی شغلی و کیفیت بخشی به زندگی آنها موثر باشند.
مهرنوش حسین زاده؛ فاطمه قاسمی نیایی؛ مجتبی حقانی زمیدانی؛ معصومه اسمعیلی
چکیده
مقدمه: امروزه با شکلگیری سبک جدیدی از زندگی، بشر شاهد تغییر و تحولاتی در بخشهای مختلف زندگیاش شده است، از آنجا که مهمترین بخش از زندگی انسانها، خانواده است، این بخش نیز دستخوش تغییر و تحولات قرار گرفتهاست. مقاله حاضر با هدف مطالعه و تفسیر تجارب زیسته خانوادههایی است که دارای فرد در معرض خطر در برابر کرونا، که در ...
بیشتر
مقدمه: امروزه با شکلگیری سبک جدیدی از زندگی، بشر شاهد تغییر و تحولاتی در بخشهای مختلف زندگیاش شده است، از آنجا که مهمترین بخش از زندگی انسانها، خانواده است، این بخش نیز دستخوش تغییر و تحولات قرار گرفتهاست. مقاله حاضر با هدف مطالعه و تفسیر تجارب زیسته خانوادههایی است که دارای فرد در معرض خطر در برابر کرونا، که در واقع شامل افرادی است، دارای بیماری زمینهای که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف میباشد. روش: این پژوهش از نوع کیفی پدیدارشناسی است. جامعه آماری آن کلیه خانوادههای اصفهانی دارای فرد در معرض خطر که درگیر بیماری زمینهای در ایام کرونا بودند، میباشد و 12 نفر بهصورت هدفمند برگزیده شدند و تحت مصاحبه نیمهساختاریافته قرار گرفتند. یافتهها: دادههای بهدست آمده از مصاحبه با روش کلایزی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند. نتیجهگیری: نتایج حاصل از تجارب زیسته خانوادههای دارای گروه پرخطر در پنج مضمون اصلی که نشاندهنده چگونگی واکنش به بحران و ادراک نقش عاملیت خانوادهها با تغییراتی که در سبک زندگی و گذر از این مرحله در کنار مولفههای واسطهای تجربه کردند و چگونگی نحوه مقابله با این شرایط در پنج حیطه رفتاری، شناختی، هیجانی، اجتماعی و معنوی میباشد. بنابراین این یافتهها در راستای توانمندسازی مشاوران و روانشاسان برای یاریرسانی به خانوادههای آسیبپذیر میباشد.
stress
فاطمه شفیعی؛ آسیه شریعتمدار؛ کیومرث فرحبخش
چکیده
مقدمه: افزایش سرطان بهویژه در کودکان نظام روانشناختی خانواده را تحت تأثیر قرار میدهد. هدف این تحقیق بررسی تجارب زیسته مرتبط با فشارهای روانی کودکان سرطانی و خانواده آنها در مراحل مختلف بیماری بود. روش: رویکرد تحقیق کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. جمعآوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. نمونهگیری ...
بیشتر
مقدمه: افزایش سرطان بهویژه در کودکان نظام روانشناختی خانواده را تحت تأثیر قرار میدهد. هدف این تحقیق بررسی تجارب زیسته مرتبط با فشارهای روانی کودکان سرطانی و خانواده آنها در مراحل مختلف بیماری بود. روش: رویکرد تحقیق کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. جمعآوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. نمونهگیری بهصورت هدفمند و مصاحبهها تا اشباع دادهها ادامه یافت. تعداد شرکتکنندگان ۳۳ نفر از ۱۴ خانواده بود که از این تعداد ۱۲ نفر پدران و ۱۴ نفر مادران و ۷ نفر همشیرها بودند. در تجزیهوتحلیل اطلاعات از روشکلایزی استفاده شد. یافتهها: فشارهای روانی کودکان سرطانی و خانواده آنها در ۷ مقوله دستهبندی شد که شامل فشارهای روانی مربوط به قبل از زمان تشخیص، دوره تشخیص، زمان تشخیص نهایی، بعد از تشخیص، هنگام پیشرفت بیماری، زمان فوت کودک و فشارهای روانی اعم از مراحل مختلف (نگرانیهای والدین برای همشیرهای سالم، نگرانی آنها از تأثیرات بیماری کودک بر روی روابط زوجی والدین، فشارهای روانی تأثیرگذار بر سیستم کلی خانواده و فشارهای روانی وارد بر کودک سرطانی) بود. نتیجهگیری: با شناسایی فشارهای روانی کودکان سرطانی و خانواده آنها در مراحل مختلف بیماری و دادن پیشآگهیهای لازم به والدین میتوان از تأثیرات منفی این فشارهای روانی بر کودکان مبتلا و سیستم خانواده آنها کاست.