جنبه های روانشناختی در سلامت و بیماریها
فاطمه باقری فرد؛ کبری کاظمیان مقدم؛ سحر صفرزاده؛ فرشاد بهاری
چکیده
مقدمه: رواندرمانی که امید را هدف اصلی تغییر قرار دهد، برای بیماران مبتلا به دیابت حائز اهمیت خواهد بود و سبب افزایش پیروی بیماران از رفتارهای خودمراقبتی و ایجاد احساس بهبودی و رضایت از کنترل بیماری خواهد شد. براین اساس هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی امید درمانی بر اجتناب شناختی-رفتاری و فعالیتهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا ...
بیشتر
مقدمه: رواندرمانی که امید را هدف اصلی تغییر قرار دهد، برای بیماران مبتلا به دیابت حائز اهمیت خواهد بود و سبب افزایش پیروی بیماران از رفتارهای خودمراقبتی و ایجاد احساس بهبودی و رضایت از کنترل بیماری خواهد شد. براین اساس هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی امید درمانی بر اجتناب شناختی-رفتاری و فعالیتهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 میباشد.
روش: این پژوهش نیمهآزمایشی و از طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل میباشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان و مردان متأهل مبتلا به دیابت نوع 2 شهر اهواز که در سال 1400 عضو انجمن دیابت این شهر بوده که از میان آنها با استفاده از روش هدفمند و بر اساس نمرات مقیاس اجتناب شناختی- رفتاری (اتنبرگ و دابسون، 2004) و مقیاس فعالیتهای خودمراقبتی دیابت (توبرت و همکاران، 2000) در پیشآزمون، 40 نفر انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایشی، آموزش امیددرمانی را به مدت 8 جلسه 90 دقیقهای دریافت کردند اما گروه گواه مداخلهای دریافت نکردند. پس از اجرای مداخله بار دیگر دو گروه پرسشنامههای پژوهش را تکمیل کردند و دادهها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تکمتغیری با استفاده از نرمافزار SPSS-24 تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که امید درمانی بر اجتناب شناختی-رفتاری و فعالیتهای خودمراقبتی در بیماران دیابتی نوع 2تأثیر معنیداری داشت (05/0>p).
نتیجهگیری: لذا بر اساس یافتههای حاصل از این پژوهش، امید درمانی میتواند روشی مؤثر برای کاهش اجتناب شناختی-رفتاری و افزایش فعالیتهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 باشد.
جنبه های روانشناختی در سلامت و بیماریها
فاطمه کاظمی؛ سحر صفرزاده
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی مدل فرسودگی شغلی بر اساس وضعیت سلامت جسمی و سیستم مغزیـرفتاری با میانجیگری استرس شغلی در کارکنان شرکت نفت آبادان است.روش: تحقیق از نوع معادلات ساختاری است و جامعهی آماری کلیهی کارکنان شاغل در شرکت نفت آبادان بودند که تعداد 255 نفر از آنها به صورت نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. ...
بیشتر
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی مدل فرسودگی شغلی بر اساس وضعیت سلامت جسمی و سیستم مغزیـرفتاری با میانجیگری استرس شغلی در کارکنان شرکت نفت آبادان است.روش: تحقیق از نوع معادلات ساختاری است و جامعهی آماری کلیهی کارکنان شاغل در شرکت نفت آبادان بودند که تعداد 255 نفر از آنها به صورت نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. شرکتکنندگان در پژوهش به پرسشنامههای مقیاس فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1981)، وضعیت سلامت جسمی اسپنس و همکاران (1987)، سیستمهای مغزی-رفتاری کارور و وایت (1994) و فشار روانی شغلی پارکر و دکوتیس (1983) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری انجام شد.یافتهها: نتایج نشانداد که سلامت جسمی و سیستم مغزی فعالساز رفتاری بر فرسودگی شغلی اثر مستقیم و معکوس دارد و سیستم بازدارنده رفتاری و استرس شغلی بر فرسودگی شغلی اثر مستقیم و مثبت دارد. همچنین بر اساس نتایج پژوهش وضعیت جسمی و دو سیستم فعالساز/بازدارنده رفتاری میتوانند از طریق میانجیگری استرس شغلی در شکلگیری فرسودگی شغلی نقش داشته باشند. بعلاوه مشخص شد که مدل ارائهشده برازنده دادهها میباشد.نتیجهگیری: با سلامت جسمانی و بهبود سیستم فعالساز رفتاری و کاهش استرسهای شغلی، میزان فرسودگی شغلی کاهش مییابد.
سحر صفرزاده؛ کریم سواری
چکیده
مقدمه: ازآنجاییکه عوامل مرتبط با سلامت جسمی و روانشناختی نوجوانان همیشه موردتوجه پژوهشگران است، لذا هدف پژوهش حاضر، بررسی پیشبینی اتخاذ رژیمدرمانی روزانه بر اساس نگرانی از تصویر بدن، دشواری تنظیم هیجانی و خودپنداره در دانشآموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اهواز بود. روش: جامعه پژوهش شامل کلیه دانشآموزان دختر ...
بیشتر
مقدمه: ازآنجاییکه عوامل مرتبط با سلامت جسمی و روانشناختی نوجوانان همیشه موردتوجه پژوهشگران است، لذا هدف پژوهش حاضر، بررسی پیشبینی اتخاذ رژیمدرمانی روزانه بر اساس نگرانی از تصویر بدن، دشواری تنظیم هیجانی و خودپنداره در دانشآموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اهواز بود. روش: جامعه پژوهش شامل کلیه دانشآموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اهواز و نمونه مشتمل بر 360 نفر از جامعه مذکور بود که به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای، نگرانی از تصویر بدن لیتلتون و همکاران (2005)، دشواری تنظیم هیجانی گراتز و رومر (2004)، خودپنداره بک (1978) و مقیاس رژیم شناختی - رفتاری مارتز، استروگیز و گوستافسون (1996) استفاده شد. یافتهها: تحلیل دادهها بر اساس همبستگی پیرسون نشان داد بین اتخاذ رژیمدرمانی روزانه با نگرانی از تصویر بدن (389/0=r، 01/0>p)، دشواری تنظیم هیجانی (245/0=r، 01/0>p) و خودپنداره (214/0-=r، 01/0>p) همبستگی معنادار وجود دارد. همچنین با توجه به نتایج رگرسیون از بین متغیرهای پیشبین به ترتیب، متغیرهای خودپنداره و نگرانی از تصویر بدن پیشبینیکنندههای مناسبتری برای متغیر ملاک اتخاذ رژیمدرمانی روزانه بودند. نتیجهگیری: بر اساس یافتهها، تقویت خودپنداره، تصویر بدنی مثبت و تنظیم هیجانات در نوجوانان میتواند در اتخاذ منطقی رژیم غذایی روزانه آنان مؤثر باشد.