معنویت،دین ، فرهنگ و سلامتی
سامان نونهال؛ شهرام محمدخانی؛ جعفر حسنی؛ مهدی اکبری
چکیده
مقدمه: تفاوتهای فرهنگی ممکن است سبب شود درمان معینی که نتایج پژوهشها حاکی از اثربخشی آن در بافتار خاصی است در بافتار دیگری مؤثر واقع نشود. هدف پژوهش حاضر انطباق فرهنگی پروتکل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی برای رفتارهای مرتبط با سلامت (سالمخوردن و ورزشکردن) در جمعیت ایرانیِ مبتلا به چاقی بود.
روش: پژوهش در پنج ...
بیشتر
مقدمه: تفاوتهای فرهنگی ممکن است سبب شود درمان معینی که نتایج پژوهشها حاکی از اثربخشی آن در بافتار خاصی است در بافتار دیگری مؤثر واقع نشود. هدف پژوهش حاضر انطباق فرهنگی پروتکل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی برای رفتارهای مرتبط با سلامت (سالمخوردن و ورزشکردن) در جمعیت ایرانیِ مبتلا به چاقی بود.
روش: پژوهش در پنج مرحله انجام شد: ترجمۀ پروتکل، گردآوری اطلاعات، انطباق مقدماتی پروتکل، آزمایش مقدماتی، و انطباق نهایی پروتکل. در مرحلۀ 2، سه متخصص موج سوم رفتاردرمانی، یک متخصص تغذیه، و یک مربی بدنسازی، در مرحلۀ 4، پنج مبتلا به چاقی، و در مرحلۀ 5، هفت متخصص موج سوم رفتاردرمانی شرکت کردند. دادهها بهصورت کمی (میانگین و شاخص روایی محتوایی) و کیفی تحلیل شد.
یافتهها: پروتکلی متشکل از 12 جلسه آماده شد، که به هریک از شش گامِ ماتریکسِ درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی دو جلسه اختصاص یافت. تغییراتی در محتوای ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی از نظر استعارهها، تمرینها، و ابزارها صورت گرفت. نتایج شاخص روایی محتوایی حاکی از روایی محتوایی عالیِ تکتک جلسات و کل پروتکل بود.
نتیجهگیری: برای آنکه بتوان از پروتکل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی استفادۀ مؤثری در جمعیت ایرانی مبتلا به چاقی کرد، انطباق فرهنگی ضروری به نظر می رسد.
مجتبی دهقان؛ جعفر حسنی؛ علیرضا مرادی؛ شهرام محمدخانی
چکیده
مقدمه: تجربه سرطان جنبه های اجتماعی - فرهنگی مهمی دارد که میتواند پیامدهای روانشناختی جدی برای بازماندگان سرطان داشته باشد. این جنبه های بیماری حتی میتواند بر سلامت و بقای آنان تاثیر بگذارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف کاوش تجارب بافتاری که افراد بعد از ابتلا به سرطان با آنها مواجه می شوند صورت گرفت. روش: پژوهش کیفی حاضر ...
بیشتر
مقدمه: تجربه سرطان جنبه های اجتماعی - فرهنگی مهمی دارد که میتواند پیامدهای روانشناختی جدی برای بازماندگان سرطان داشته باشد. این جنبه های بیماری حتی میتواند بر سلامت و بقای آنان تاثیر بگذارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف کاوش تجارب بافتاری که افراد بعد از ابتلا به سرطان با آنها مواجه می شوند صورت گرفت. روش: پژوهش کیفی حاضر از تحلیل پدیدارشناسی تفسیری استفاده کرده است. دادهها از طریق مصاحبه نیم ساختاریافته با 17 فرد مبتلا به سرطان گردآوری شد. یافتهها: از تحلیل مصاحبه ها مفهوم اصلی "تجارب بافتارمند مبتنی بر سرطان" اکتشاف شد که شامل شش خوشه مفهومی است: غیرمنتظره بودن، نگرش فرهنگی، تبیینهای بیماری، استعارههای بیماری، بازخوردهای اجتماعی، پیشگویی های وحشتناک. نتیجهگیری: بهطورکلی، پس از تشخیص سرطان، افراد با طیفی از تجارب اجتماعی-فرهنگی مواجه می شوند که میتواند بر انطباقشان با بیماری تاثیر بگذارد. بنابراین، ضروری است در مداخلات آموزشی (اجتماعی و فردی) و درمانی مرتبط با سرطان به این مولفه ها توجه شود.
جنبه های روانشناختی و اجتماعی پیشگیری از بیماریها
شکوه اثنی عشری؛ شهرام محمدخانی؛ حمیدرضا حسن آبادی
دوره 6، شماره 21 ، خرداد 1396، ، صفحه 66-85
چکیده
مقدمه: پژوهش حاضر به منظور بررسی مدل شناختی اضطراب بر اساس مدل دوگاس، در بیماران مبتلا به سرطان انجام شد. در این مدل متغیرهای شناختی عدم تحمل ابهام، باورهای مثبت در مورد نگرانی، اجتناب شناختی، جهتگیری منفی به مشکل و اثرات مستقیم و غیرمستقیم آنها بر نگرانی و اضطراب، در قالب مدل اندازهگیری و ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. روش: سیصد ...
بیشتر
مقدمه: پژوهش حاضر به منظور بررسی مدل شناختی اضطراب بر اساس مدل دوگاس، در بیماران مبتلا به سرطان انجام شد. در این مدل متغیرهای شناختی عدم تحمل ابهام، باورهای مثبت در مورد نگرانی، اجتناب شناختی، جهتگیری منفی به مشکل و اثرات مستقیم و غیرمستقیم آنها بر نگرانی و اضطراب، در قالب مدل اندازهگیری و ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. روش: سیصد نفر از مبتلایان به بیماری سرطان بهصورت دردسترس در یک بیمارستان و کلینیک شیمی-درمانی در اصفهان انتخاب شدند. دادههای پژوهش با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که این مدل در بیماران مبتلا به سرطان از برازش مناسبی برخوردار است و روابط بین متغیرهای میانجی با متغیرهای برونزا و درونزا معنادار بوده و واریانس معناداری از نگرانی و اضطراب توسط متغیرهای مورد بررسی مدل در این گروه از بیماران تبیین شده است. نتیجهگیری: بررسی مدل پیشنهادی در این پژوهش نشان داد که دادههای بهدست آمده از شرکتکنندگان مبتلا به بیماری سرطان با مدل دوگاس (2004) برازش خوبی دارد.
بیماریهای مزمن مانند سرطان،دیابت،ایدز، قلبی-عروقی ، ام اس و ....
شهرام محمد خانی؛ علی اکبر حدادی کوهسار؛ حمیده سلیمانی؛ امیر اعتمادی؛ سیداحمد سیدعلینقی
دوره 6، شماره 21 ، خرداد 1396، ، صفحه 104-115
چکیده
مقدمه: ابتلا به عفونت HIV پدیدهی اجتماعی جدیدی است که تقریباً همه ابعاد سلامت روانی، جسمانی، اجتماعی و اقتصادی فرد را در زندگی تحت تأثیر قرار میدهد. هدف پژوهش حاضر پیشبینی تابآوری بر اساس مؤلفههای تنظیم شناختی هیجان در افراد مبتلا به عفونت HIV است. روش: بدین منظور تعداد 130 نفر از افراد مبتلا به عفونت HIV با استفاده از روش نمونهگیری ...
بیشتر
مقدمه: ابتلا به عفونت HIV پدیدهی اجتماعی جدیدی است که تقریباً همه ابعاد سلامت روانی، جسمانی، اجتماعی و اقتصادی فرد را در زندگی تحت تأثیر قرار میدهد. هدف پژوهش حاضر پیشبینی تابآوری بر اساس مؤلفههای تنظیم شناختی هیجان در افراد مبتلا به عفونت HIV است. روش: بدین منظور تعداد 130 نفر از افراد مبتلا به عفونت HIV با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2002) و تابآوری کانر و دیویدسون (2003) بر روی آنان اجرا شد. یافته ها: تحلیل دادهها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که تابآوری را بهطور کلی میتوان از روی مؤلفههای تنظیم شناختی هیجانی سازگار و ناسازگار پیشبینی کرد. افراد مبتلا که مؤلفههای تنظیم شناختی هیجانی سازگار داشتند، از تابآوری بیشتری و افراد مبتلا که مؤلفههای تنظیم شناختی هیجانی ناسازگار داشتند، از تابآوری کمتری برخوردار بودند (46/0=R2). نتیجه گیری: مؤلفههای تنظیم شناختی هیجانی سازگار نقش مهمی در میزان تابآوری افراد مبتلا به عفونت HIV دارد. افزون بر این، طراحی مداخلات روانشناختی در این زمینه توأم با شناسایی و تغییر مؤلفههای تنظیم شناختی هیجانی ناسازگار میتواند به بهبود تابآوری افراد کمک کنند.