نوع مقاله : علمی- پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز.
2 کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه شهید چمران اهواز
3 دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
مقدمه: شواهد پژوهشی گوناگون، شباهتهایی میان اعتیاد به مواد و مصرف برخی مواد غذایی را نشان دادهاند. هدف پژوهش حاضر طراحی و آزمون الگویی از برخی پیشآیندهای اعتیاد غذایی است. روش: نمونهی این پژوهش شامل 306 نفر (142 مرد و 164 زن) از دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز بود که به روش تصادفی مرحلهای انتخاب شدند. برای سنجش از مقیاسهای اعتیاد غذایی-2، خوردن هیجانی، تکانشگری بارت-11، دشواری در تنظیم هیجان و عزت نفس روزنبرگ استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS ویراست 22 و AMOS ویراست 21 انجام گرفت. جهت آزمون اثرهای غیرمستقیم در الگوی پیشنهادی از روش بوت استراپ استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش نسبتاً خوبی برخوردار است.مسیرهای مستقیم بدتنظیمی هیجانی و تکانشگری به اعتیاد غذایی، بدتنظیمی هیجانی و عزت نفس به تکانشگری و مسیرهای غیر مستقیم بدتنظیمی هیجانی و عزت نفس به اعتیاد غذایی با میانجیگری تکانشگری معنیدار شد، و مسیرهای مستقیم خوردن هیجانی و عزت نفس به اعتیاد غذایی معنیدار نشد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج، بدتنظیمی هیجانی و تکانشگری به صورت مستقیم و عزت نفس با میانجیگری تکانشگری در بروز اعتیاد غذایی نقش دارند.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Testing a model of Emotional Eating, , Emotional Dysregulation, Self-Esteem, and Impulsivity in Food Addiction among students
نویسندگان [English]
- soodabeh Bassak Nejad 1
- Nima Aarefi 2
- Nasrin Arshadi 3
1 Associate Professor in Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz
2 M.A. in Clinical Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz
3 Associate Professor in Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz.
چکیده [English]
Objective: There are different research evidence that show similarities between addiction to drugs and consuming some kinds of foods. The purpose of this study was designing and testing a model of some antecedents of food addiction. Method: The participants of the study were 306 undergraduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz (142 male and 164 female) that were selected by multistage random sampling method. The instruments were used Yale Food Addiction Scale-2, Emotional Eating Scale, Barrat Impulsivity Scale-11, Difficulties in Emotional Regulation Scale and Rosenberg Self-Esteem Scale .the Fitness of the proposed model was examined through structural equation modeling, using SPSS-22 and AMOS-21 software packages. The indirect effects were tested using the bootstrap procedure. Results: Findings indicated that the proposed model fits the data relatively. Direct paths from emotional dysregulation and impulsivity to food addiction, emotional dysregulation , and self-esteem to impulsivity and the indirect path from emotional dysregulation and self-esteem to food addiction with the mediating role of impulsivity were statistically significant, but the direct paths from emotional eating and self-esteem to food addiction were not significant. Conclusion: According to the results of this study, emotional dysregulation and impulsivity have a direct effect, and self-esteem has an indirect effect through impulsivity on food addiction.
کلیدواژهها [English]
- : Emotional Eating
- Impulsivity
- difficulties in emotion regulation
- Self -Esteem
- Food Addiction