8. ارتقای سلامتی از طریق ورزش،پیروی دارویی و تغذیه
بهمن اسماعیلی انامق؛ اکبر عطادخت؛ حسین پاک نژاد
چکیده
مقدمه: تفاوتهای فردی در پاسخدهی به نشانههای غذایی نقش مهمی میتواند در پیشرفت چاقی داشته باشد. هدف این مطالعه ارزیابی ویژگیهای روانسنجی مقیاس پاسخگویی نشانه غذا و رابطه آن با شاخص توده بدنی بود.
روش: روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماری ۲۰.۹۹۷ نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز بود. طبق جدول کریسی-مورگان، ۳۸۰ نفر به ...
بیشتر
مقدمه: تفاوتهای فردی در پاسخدهی به نشانههای غذایی نقش مهمی میتواند در پیشرفت چاقی داشته باشد. هدف این مطالعه ارزیابی ویژگیهای روانسنجی مقیاس پاسخگویی نشانه غذا و رابطه آن با شاخص توده بدنی بود.
روش: روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماری ۲۰.۹۹۷ نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز بود. طبق جدول کریسی-مورگان، ۳۸۰ نفر به عنوان نمونه به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب گردید. برای گردآوری دادهها از مقیاس پاسخگویی نشانه غذا (FCRS) کنگ سیم و همکاران (۲۰۲۳)، مقیاس قدرت غذا (PFS) لو و همکاران (۲۰۰۹) و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک استفاده شد. دادههای پژوهش با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS23 و AMOS24 و به کمک روش تحلیل عاملی تأییدی تحلیل شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی، مدل دوعاملی مقیاس پاسخگویی نشانه غذا را تأیید کرد. روایی همگرای این مقیاس با مقیاس قدرت غذا (۷۷/0)= Rبود. هریک از زیر مقیاسها و نمره کل مقیاس پاسخگویی نشانه غذا دارای قدرت پیشبینی کافی و رابطه مثبت با شاخص توده بدنی (BMI) بود که نشان دهنده روایی پیشبین مقیاس است. بررسی پایایی مقیاس با روش آلفای کرونباخ (۹۱/۰) و روش بازآزمایی (90/۰) نشان داد که این مقیاس از پایایی عالی برخوردار است. همبستگی درونی هر گویه با نمره کل مقیاس پاسخگویی نشانه غذا معنیدار بود (۰۱/۰>p).
نتیجهگیری: مقیاس پاسخگویی نشانه غذا، مقیاسی با کفایت روانسنجی خوب برای بررسی رفتارهای تغذیهای و پیش بینی تغییرات شاخص توده بدنی است.
8. ارتقای سلامتی از طریق ورزش،پیروی دارویی و تغذیه
رضوان خیراندیش؛ ایوب هاشمی؛ رسول عابدان زاده؛ روح اله رنجبر
چکیده
مقدمه: امروزه بحث سلامت در حوزه های جسمانی و روانشناختی افراد غیر فعال از موضوعات مهم جهانی است. هدف از این مطالعه،بررسی تاثیر یک دوره تمرینات پیلاتس بر برخی عوامل روانی و رابطه آن با شاخص توده بدنی زنان چاق غیرفعال شهر اهواز بود. روش: این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. 30 نفر از زنان چاق و غیر فعال از مناطق ...
بیشتر
مقدمه: امروزه بحث سلامت در حوزه های جسمانی و روانشناختی افراد غیر فعال از موضوعات مهم جهانی است. هدف از این مطالعه،بررسی تاثیر یک دوره تمرینات پیلاتس بر برخی عوامل روانی و رابطه آن با شاخص توده بدنی زنان چاق غیرفعال شهر اهواز بود. روش: این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. 30 نفر از زنان چاق و غیر فعال از مناطق مختلف شهر اهواز به عنوان آزمودنی در تحقیق انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 40-60 دقیقه در تمرینات منتخب پیلاتس شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS21) بود. برای تجزیه و تحلیل داده هااز آزمون آماری T مستقل، Paired T-test و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که بینمیانگینامتیازاتاسترس،اضطرابوافسردگی نمونه هایپژوهشقبلوبعدازمداخلهدرگروهتجربی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بینشاخصتودهبدنیومیزانافسردگی، استرس و اضطراب آنانرابطه مثبتومعناداریوجودداشت. نتیجهگیری: به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که احتمالا تمرینات پیلاتس موجب بهبود و پیشگیری مشکلات روانشناختی زنان چاق غیر فعال میگردد.
8. ارتقای سلامتی از طریق ورزش،پیروی دارویی و تغذیه
اصغر احمدی؛ محمدتقی اقدسی؛ مالک احمدی
دوره 6، شماره 24 ، اسفند 1396، ، صفحه 53-68
چکیده
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر مداخلات فعالیتبدنی مبتنی بر وب بر میزان فعالیتبدنی و بهزیستی روانشناختی در نوجوانان پسر با تحرک ناکافی بود. روش: روش پژوهش نیمهتجربی و طرح پژوهش با اندازهگیری مکرر (پیشآزمون- پسآزمون) میباشد. تعداد 60 پسر 15 تا 17 سالة با تحرک بدنی ناکافی از شهرستان تبریز به روش نمونهگیری غیراحتمالی ...
بیشتر
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر مداخلات فعالیتبدنی مبتنی بر وب بر میزان فعالیتبدنی و بهزیستی روانشناختی در نوجوانان پسر با تحرک ناکافی بود. روش: روش پژوهش نیمهتجربی و طرح پژوهش با اندازهگیری مکرر (پیشآزمون- پسآزمون) میباشد. تعداد 60 پسر 15 تا 17 سالة با تحرک بدنی ناکافی از شهرستان تبریز به روش نمونهگیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب شد و در گروه کنترل (بدون اعمال مداخله) و گروه آزمایش (مداخله 24 برنامه فعالیتبدنی در طول 8 هفته از طریق تلگرام) جایگزین شدند. شرکتکنندگان یک سری پرسش نامه که میزان فعالیتبدنی (سبک، متوسط، شدید، و کل) و بهزیستی روانشناختی (خلق مثبت، خلق منفی و سرزندگی ذهنی) را میسنجید، تکمیل کردند. یافتهها: نتایج نشان داد مداخله فعالیتبدنی مبتنی بر ب بر ترفیع میزان فعالیتبدنی (سبک، متوسط، شدید، و کل)، و بر بهبود بهزیستی روانشناختی (خلق مثبت، خلق منفی و سرزندگی ذهنی) تأثیر معناداری دارد. نتیجهگیری: در کل، نتایج بیانگر آن است که استفاده از مداخلات فعالیتبدنی مبتنی بر وب می تواند منجر به افزایش در فعالیتبدنی و بهزیستی روانشناختی در نوجوانان پسر با تحرک ناکافی شود.
8. ارتقای سلامتی از طریق ورزش،پیروی دارویی و تغذیه
طاهره پورکمالی؛ فریبا یزدخواستی؛ حمیدرضا عریضی؛ احمد چیت ساز
دوره 6، شماره 22 ، شهریور 1396، ، صفحه 145-162
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان دوساهو و ماساژدرمانی در بهبود شادی، سازگاری اجتماعی، امید، سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پارکینسون بود. روش: طرح پژوهش حاضر نیمه تجربی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران مبتلا به پارکینسون مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در سال 1394 بودند که از میان آنها ...
بیشتر
مقدمه: هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان دوساهو و ماساژدرمانی در بهبود شادی، سازگاری اجتماعی، امید، سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پارکینسون بود. روش: طرح پژوهش حاضر نیمه تجربی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران مبتلا به پارکینسون مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اصفهان در سال 1394 بودند که از میان آنها تعداد 28 بیمار به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش دوساهو و ماساژدرمانی گمارش شدند(هر گروه 14 نفر). پرسشنامه شادکامی آکسفورد، مقیاس سازگاری اجتماعی، مقیاس امید بزرگسال، پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها توسط Mixed Anova، مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که هردو مداخله به کار رفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری شادی، امید و سلامت روان را در بیماران مبتلا به پارکینسون بهبود ببخشند (05/0 P<)، اما مداخله دوساهو نسبت به ماساژدرمانی، دارای تأثیر بیشتری بر بهبود شادی و امید می باشد (05/0 P<). نتیجه گیری: براساس نتایج این پژوهش، درمان دوساهو و ماساژدرمانی، مداخلات مؤثری در افزایش شادی، امید و سلامت روان بیماران مبتلا به پارکینسون می باشند.
مداخلات روانشناختی در سلامت و بیماریها
آرزو حسینی؛ فرهاد خرمایی؛ فرهاد عصارزادگان؛ امید حسامی؛ محمدرضا تقوی؛ نوراله محمدی
دوره 4، شماره 15 ، آبان 1394، ، صفحه 37-48
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در زنان و مردان مبتلا به سردرد میگرنی، سردرد تنشی و افراد بهنجار بود. روش: طی یک طرح علی ـ مقایسهای دو گروه 30 نفری از کلیه بیماران مبتلا به سردرد میگرنی و سردرد تنشی، مراجعهکننده به کلینیک نورولوژی بیمارستان امام حسین (ع) تهران با تشخیص نورولوژیست در چهارچوب ملاکهای ...
بیشتر
مقدمه: هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در زنان و مردان مبتلا به سردرد میگرنی، سردرد تنشی و افراد بهنجار بود. روش: طی یک طرح علی ـ مقایسهای دو گروه 30 نفری از کلیه بیماران مبتلا به سردرد میگرنی و سردرد تنشی، مراجعهکننده به کلینیک نورولوژی بیمارستان امام حسین (ع) تهران با تشخیص نورولوژیست در چهارچوب ملاکهای تشخیصی انجمن بینالمللی سردرد بهصورت در دسترس انتخاب و با گروه بهنجار همتاسازی شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بود. دادههای پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند. یافتهها: نتایج نشان دادند که افراد مبتلا به سردرد میگرنی نسبت به گروه بهنجار از راهبردهای مثبت کمتری استفاده میکنند. همچنین زنان در هر دو گروه مبتلا به سردرد میگرنی و بهنجار از مردان مبتلا به میگرن و بهنجار در استفاده از راهبردهای مثبت نمرات بالاتری کسب کردند. نتیجهگیری: آموزش تنظیم هیجان با آگاه نمودن مبتلایان به سردرد از هیجانهای مثبت و منفی خود سلامت روان آنان را ارتقاء بخشد؛ بنابراین آموزش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان به این گروه پیشنهاد میشود.