7. نقش روان شناسی سلامت در ارتقای نظام بهداشتی
خدیجه اعراب شیبانی؛ عزت الله کردمیرزا نیکوزاده؛ مژگان آگاه هریس؛ زینب باقی زاده؛ الهام استادحسینی
چکیده
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ذهنآگاهی مبتنی بر طرحواره اسلامی معنوی بر افزایش خوشبینی مادران باردار و سلامت نوزاد انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشت شهرستان فردوس در نیمه اول سال 1397 میباشند که ...
بیشتر
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ذهنآگاهی مبتنی بر طرحواره اسلامی معنوی بر افزایش خوشبینی مادران باردار و سلامت نوزاد انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشت شهرستان فردوس در نیمه اول سال 1397 میباشند که تعدادشان 492 نفر میباشد. از میان آنها 30 نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ذهن آگاهی مبتنی بر طرحواره اسلامی معنوی طی 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اعمال شد. جهت گرداوری اطلاعات از آزمون جهتگیری زندگی (LOT) و آزمون آپگار استفاده شد. جهت تحلیل دادهها از روش تحلیل کوواریانس و آزمون t مستقل استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، مادرانی که در جلسات ذهنآگاهی مبتنی بر طرحواره اسلامی معنوی شرکت داشتند، از نظر خوشبینی نسبت به مادرانی که در این برنامه حضور پیدا نکرده بودند و در گروه کنترل بودند، در سطح بالاتری قرار داشتند.
نتیجهگیری: نمرههای آپگار دقیقه اول و پنجم در نوزادان مادرانی که در جلسات ذهنآگاهی مبتنی بر طرحواره اسلامی معنوی شرکت داشتند، نسبت به نوزادان مادرانی که در این برنامه حضور پیدا نکرده بودند و در گروه کنترل بودند، در سطح بالاتری قرار داشت.
خدیجه اعراب شیبانی؛ نیلا اخوندی؛ مژگان جاودانی مسرور؛ مرضیه ریاحی مدوار
دوره 5، شماره 18 ، تیر 1395، ، صفحه 35-51
چکیده
هدف: سرمایۀ روان شناختی از مفاهیم نوینی است که از هزاره سوم شده است.از این رو هدف پژوهش حاضر، طراحی مدلی برای ارتقای سرمایۀ روان شناختی با محوریت ادراک بیماری بوده است. روش: این پژوهش کمی و از نوع همبستگی است.جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه بیماران شاغل ،مبتلا به دیابت نوع دو و عضو مرکز تحقیقات دیابت مشهد که از این تعداد 80 نفر به روش ...
بیشتر
هدف: سرمایۀ روان شناختی از مفاهیم نوینی است که از هزاره سوم شده است.از این رو هدف پژوهش حاضر، طراحی مدلی برای ارتقای سرمایۀ روان شناختی با محوریت ادراک بیماری بوده است. روش: این پژوهش کمی و از نوع همبستگی است.جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه بیماران شاغل ،مبتلا به دیابت نوع دو و عضو مرکز تحقیقات دیابت مشهد که از این تعداد 80 نفر به روش نمونههای در دسترس انتخاب شدند.داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های ادراک بیماری(IPQ)،سرمایه روان شناختی لوتانر و پرسشنامه کیفیت زندگی ویژه افراد دیابتی گردآوری و با استفاده از روش معادلات ساختاری و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزارAmos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که ادراک بیماری با سرمایه روان شناختی رابطه مثبت اما غیر معنادار دارد،اما وقتی کیفیت زندگی در رابطه بین آنها مداخله می کند،ضریب و شدت همبستگی آنها افزایش پیدا می کند. نتیجهگیری: آزمون برازندگی مدل بیانگر مناسب بودن آن برای بیماران دیابتی است.