معنویت،دین ، فرهنگ و سلامتی
سامان نونهال؛ شهرام محمدخانی؛ جعفر حسنی؛ مهدی اکبری
چکیده
مقدمه: تفاوتهای فرهنگی ممکن است سبب شود درمان معینی که نتایج پژوهشها حاکی از اثربخشی آن در بافتار خاصی است در بافتار دیگری مؤثر واقع نشود. هدف پژوهش حاضر انطباق فرهنگی پروتکل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی برای رفتارهای مرتبط با سلامت (سالمخوردن و ورزشکردن) در جمعیت ایرانیِ مبتلا به چاقی بود.
روش: پژوهش در پنج ...
بیشتر
مقدمه: تفاوتهای فرهنگی ممکن است سبب شود درمان معینی که نتایج پژوهشها حاکی از اثربخشی آن در بافتار خاصی است در بافتار دیگری مؤثر واقع نشود. هدف پژوهش حاضر انطباق فرهنگی پروتکل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی برای رفتارهای مرتبط با سلامت (سالمخوردن و ورزشکردن) در جمعیت ایرانیِ مبتلا به چاقی بود.
روش: پژوهش در پنج مرحله انجام شد: ترجمۀ پروتکل، گردآوری اطلاعات، انطباق مقدماتی پروتکل، آزمایش مقدماتی، و انطباق نهایی پروتکل. در مرحلۀ 2، سه متخصص موج سوم رفتاردرمانی، یک متخصص تغذیه، و یک مربی بدنسازی، در مرحلۀ 4، پنج مبتلا به چاقی، و در مرحلۀ 5، هفت متخصص موج سوم رفتاردرمانی شرکت کردند. دادهها بهصورت کمی (میانگین و شاخص روایی محتوایی) و کیفی تحلیل شد.
یافتهها: پروتکلی متشکل از 12 جلسه آماده شد، که به هریک از شش گامِ ماتریکسِ درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی دو جلسه اختصاص یافت. تغییراتی در محتوای ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی از نظر استعارهها، تمرینها، و ابزارها صورت گرفت. نتایج شاخص روایی محتوایی حاکی از روایی محتوایی عالیِ تکتک جلسات و کل پروتکل بود.
نتیجهگیری: برای آنکه بتوان از پروتکل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی استفادۀ مؤثری در جمعیت ایرانی مبتلا به چاقی کرد، انطباق فرهنگی ضروری به نظر می رسد.
معنویت،دین ، فرهنگ و سلامتی
محسن نیازی؛ سیدسعید حسینی زاده آرانی؛ فاطمه یعقوبی؛ ایوب سخایی؛ سیده مهدیه امیری دشتی
چکیده
مقدمه: امروزه مشکلات روحی و روانی در جوامع مختلف افزایش چشمگیری یافته و انتظار میرود تا سال 2020 اختلالات روانی به یکی از بزرگترین مشکل سلامتی در جهان تبدیل شود. در این زمینه، یکی از عوامل مهم در پیشگیری از مسائل و مشکلات روانی، دین و دینداری است. لذا هدف از پژوهش حاضر، فراتحلیلی برمطالعات وپژوهشهای دینداری وسلامت روان درایران ...
بیشتر
مقدمه: امروزه مشکلات روحی و روانی در جوامع مختلف افزایش چشمگیری یافته و انتظار میرود تا سال 2020 اختلالات روانی به یکی از بزرگترین مشکل سلامتی در جهان تبدیل شود. در این زمینه، یکی از عوامل مهم در پیشگیری از مسائل و مشکلات روانی، دین و دینداری است. لذا هدف از پژوهش حاضر، فراتحلیلی برمطالعات وپژوهشهای دینداری وسلامت روان درایران میباشد. روش: روش این پژوهش کمی و رویکرد اصلی آن، فراتحلیل میباشد. جامعه آماری این پژوهش، مطالعات به انجام رسیده در قالب انواع مقالات علمی حوزه علوم اجتماعی و در سالهای 1380 و نیمه اول دهه نود است که از بین آنها، 16 مورد با توجه به ملاک های غربالگری گزینششدهاند. یافتهها: بررسیهای آماری این پژوهشها نشان داد که اندازه اثر مطالعات ناهمگن بوده و سوگیری در انتشار مطالعات مورد بررسی با ضریب اطمینان 99 درصد وجود نداشته است. در بعد تحلیلی، ضریب اندازه اثر و نقش تعدیلکنندگی متغیر جنسیت با بهکارگیری نسخه دوم نرمافزارCMA مورد ارزیابی قرار گرفتند، نتایج حاصله نشان دادند که اندازه اثر یا ضریب تأثیر دینداری بر سلامت روان معادل 11/. میباشد که برحسب نظام تفسیری کوهن، در حد اندکی ارزیابی میشود. همچنین این ضریب برای مردان (14/.) بالاتر از زنان (07/.) ارزیابی شد. نتیجهگیری: میزان دینداری افراد جامعه در حد کمی میتواند سطح سلامت روان آنها را تبیین کند.
تاثیر هیجانات بر سلامت و رفتارهای مرتبط با سلامت
حدیث محمودصالحی؛ عبدالعزیز افلاک سیر؛ نورالله محمدی
دوره 4، شماره 15 ، آبان 1394، ، صفحه 87-100
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دینداری با واسطهگری نظمبخشی هیجانات در پیشبینی گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان بود. روش: جامعه آماری این پژوهش، شامل دانشآموزان دبیرستانهای نواحی پنجگانه اصفهان بود که از بین دانشآموزان دبیرستانها در سال 1391 تعداد 383 نفر (176 پسر و 207 دختر) با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای ...
بیشتر
مقدمه: هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دینداری با واسطهگری نظمبخشی هیجانات در پیشبینی گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان بود. روش: جامعه آماری این پژوهش، شامل دانشآموزان دبیرستانهای نواحی پنجگانه اصفهان بود که از بین دانشآموزان دبیرستانها در سال 1391 تعداد 383 نفر (176 پسر و 207 دختر) با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای تصادفی انتخاب شدند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامه دینداری، پرسشنامه دشواری در نظمبخشی هیجانات و پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان ایرانی گردآوری و از طریق روشهای آماری تحلیل مسیر و رگرسیون چندگانه موردبررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد دشواری در نظمبخشی هیجانی در رابطه میان دینداری و رفتار پرخطر تااندازهای واسطه شده است. همچنین، رابطه مستقل معناداری بین دینداری و رفتارهای پرخطر وجود داشت. نتیجهگیری: نوجوانانی که اعتقادات مذهبی قویتری دارند و هیجاناتشان را بهگونهای مؤثر تنظیم میکنند بهاحتمال کمتر در رفتارهای پرخطر شرکت میکنند.
بیماریهای مزمن مانند سرطان،دیابت،ایدز، قلبی-عروقی ، ام اس و ....
معصومه عبدالخالقی؛ امید شکری؛ مریم صفایی؛ راحمه صالحی
دوره 4، شماره 13 ، فروردین 1394، ، صفحه 113-126
چکیده
مقدمه: مطالعه حاضر باهدف تحلیل روانسنجِی نسخه کوتاه مقیاس مقابل مذهبی (BRCS، پارگامنت، کوینگ و پرز، 2000) در گروهی از بیماران مبتلابه سرطان انجام شد. روش: 155 بیمار سرطانی (119 زن و 36 مرد) به نسخه کوتاه مقیاس مقابله مذهبی پاسخ دادند. بهمنظور تعیین روایی عاملی BRCS از روشهای آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی و بهمنظور بررسی همسانی ...
بیشتر
مقدمه: مطالعه حاضر باهدف تحلیل روانسنجِی نسخه کوتاه مقیاس مقابل مذهبی (BRCS، پارگامنت، کوینگ و پرز، 2000) در گروهی از بیماران مبتلابه سرطان انجام شد. روش: 155 بیمار سرطانی (119 زن و 36 مرد) به نسخه کوتاه مقیاس مقابله مذهبی پاسخ دادند. بهمنظور تعیین روایی عاملی BRCS از روشهای آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی و بهمنظور بررسی همسانی درونی BRCS از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. یافتهها: نتایج تحلیل مؤلفههای اصلی با استفاده از چرخش وریمکس نشان داد که BRCS از دو بْعد راهبردهای مقابل مذهبی مثبت و منفی تشکیلشده است. شاخصهای برازش تحلیل عاملی تأییدی بر پایه نرمافزار AMOS، وجود عوامل دوگانه را تائید کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی برای راهبردهای مقابله مذهبی مثبت و منفی به ترتیب برابر با 85/0 و 80/0 به دست آمد. نتیجهگیری: درمجموع، نتایج نشان داد که در گروه نمونه بیماران سرطانی فارسیزبان، نسخه کوتاه مقیاس مقابله مذهبی، راهبردهای مقابل مذهبی مثبت و منفی را از طریق یک روش کارآمد و ازلحاظ روانسنجی و نظری دقیق و معنادار میسنجد.